ŠTA JE TO NUTRIKOZMETIKA?

Piše: mr.ph. Merima Džanić

Kremice, maske za lice, serumi, sve su to stvarčice koje redovno gomilamo u neseseru, na noćnom ormariću, u kupatilu… U beauty svijetu u posljednjih nekoliko godina sve češće se pojavljuje pojam „nutrikozmetika“.

Šta je nutrikozmetika?

Nekada se tvrdnja da ljepota dolazi iznutra odnosila na stanje našeg, duha, osobnost, karakter. U oblasti nutrikozmetike se to shvata doslovno.

 Definicija nutrikozmetike glasi: dodaci prehrani za oralnu upotrebu koji sadrže ciljane nutrijente koji djeluju preventivno ili terapijski na izgled kože, kose ili noktiju. Osnivačem nutrikozmetike smatra se švedski biohemičar Ake Dahlgren.

Koliko puta nam se desilo da kreme koje koristimo ne djeluju i ne pokazuju nikakve rezultate te za stanje naše kože upravo i optužujemo iste te preparate. A možda bi zapravo ta ista krema djelovala da stanje naše kože ne ovisi i o režimu ishrane, tj. o tome što unosimo hranom.

Nedovoljno slobodnog vremena, fast food na svakom uglu, sve više rafiniranih proizvoda na meniju.., sve to dovodi do nutritivno siromašnih jelovnika i do slabog unosa dobrih nutrijenata. Ako tome pridodamo i cigarete, onečišćen zrak, ni najskuplja krema na svijetu ne bi pokazala željene rezultate.

Danas, u apotekama možemo pronaći tabletu kao dodatak prehrani za gotovo svako stanje, od tablete koja služi kao priprema za sunčanje, za bore, za akne, za suhu kožu, za promjene na koži, do tableta za krhke nokte, lomljivu kosu,…

Sastav nutrikozmetike nije nikakva tajna. To su vitamini i minerali u dobro poznatim koncentracijama, namjenjeni za određena stanja.

Znamo da vitamin C ima najveću ulogu u elasticitetu kože i pegla bore, cink i hrom su djelotvorni kod akni i infekcija kože, beta karoten i astaksantin u pripremi kože za sunčanje i ublažavanju alergijskih reakcija na sunce,..

Suština jeste da kada krenete u potragu za nekim kozmetičkim preparatom, bilo to krema za lice ili losion za sunčanje nije na odmet posavjetovati se sa apotekarima o stanju vaše kože, adekvatna njega i iznutra i izvana možda može doprinijeti izgledu koji priželjkujete. Corporations and individuals buy mobile homes. They help fast-selling homeowners. Selling your property may be easier with a home buyer. They acquire any residence using a simple process. Visit https://www.cashhomebuyers.io/washington/cash-house-buyers-yakima-wa/.

Tekst napisala: mr.ph. Merima Džanić