HRANA I HORMONSKA RAVNOTEŽA

Piše: mr.ph. Irma Delić

“Neka hrana bude Vaš lijek, a lijek Vaša hrana” –rekao je  davno Hipokrat.

Mnoge žene se susreću s hormonskim neravnotežama koje mogu dovesti do promjene raspoloženja, razdražljivosti, umora, debljanja, policističnih jajnika, hormonskih akni i drugih neugodnih promjena. Nije uvijek neophodno hormone uzimati putem tableta, već se to može postići i na prirodan način- uravnoteženom I pravilnom prehranom.  Prehrana koja je prilagođena Vašem hormonalnom stanju može imati veliki učinak na njegovu ravnotežu. Saznajte kako iz hrane izvući maksimum, na osnovu slijedećih kratkih savjeta za pomoć u podizanju i održavanju hormoske ravnoteže.

1.       VOĆE

Birajte sezonsko voće iz organskog uzgoja. Najbolje vrijeme za uzimanje voća je pola sata prije ručka ili 3-4 sata poslije ručka, kako bi se izbjegli gasovi I otežano varenje.

2.       Sjemenke i oraškasti plodovi

Odličan su izvor zdravih masti koje daju energiju, vlakna koja daju sitost. Najbolje ih je potopiti u vodi 12 sati i jesti svakodnevno kao užinu ili sastavni dio obroka. Za rad štitne su bitni bademi, jer su bogati magnezijumom.

3.       Povrće

Prednosti dajte sezonskom povrću iz organskog uzgoja. Povećajte unos zelenog lisnatog povrća i kupusnjača. Sjeckano i termički neobrađeno povrće ima niži glikemijski indeks.

4.       Masti i ulje

Uvijek se trudite da u svojoj ishrani koristite hladno cijeđena ulja i prirodne masti. One su sastavni dio hormona, a naročito su bitne za proizvodnju kortizola i adrenalina.

5.       Proteini

Preporučuje se umjerena primjena i to isključivo proteini iz prirodne hrane: riba, meso, jaja, domaći mliječni proizvodi i mahunarke. Povećati unos proteina biljnog porijekla.

6.       Hrana bogata probioticima

To su jogurt, kefir, domaći sir, kiseli kupus, bar dva puta dnevno.

7.       Ugljikohidrati

Birajte isključivo cjelovite (integralne) žitarice. Ukoliko imate problem sa varenjem žitarice potapajte u vodi ili konzumirajte njihove klice, kako bi neutralisali fitinsku kiselinu.

8.       Piće

Voda je glavno pića, ali može biti oplemenjena još sa kriškom limuna. Kafu  i čajeve sa kofeinom treba svesti na minimum.. Alkohol treba izbjegavati, jer smanjuje detoksikacijsku moć jetre, te može poremetiti metabolizam hormona.

9.       Začini

U ljekovite začine spadaju: kurkuma, biber, ljuta paprika, đumbir, bosiljak, ruzmarin, persšun, kadulja, majčina dušica. Najbolje ih je miješati sa uljima i tako konzumirati.

HRANA KOJU TREBAMO IZBJEGAVATI

1.slatkiši

2. gotovi I polugotovi proizvodi sa nepoželjnim trans mastima

3. margarin I rafinisana ulja

4. kupovni voćni sokovi

5. alkohol

6. suhomesnate prerađevine

7. proizvodi sa oznakom “Low fat ili light”

Tekst napisala : mr.ph.Irma Delić