Besplatna dostava za narudžbe iznad 100,00KM

Search

Besplatna dostava za narudžbe veće od 100,00KM
Trebate pomoć? +387 32 666 750

Povišena temperatura kod djece jedan je od problema sa kojim se roditelji veoma često susreću. Razlog povećanja tjelesne temperature najčešće je infekcija, različite vrste upala, bolesti imunološkog sistema, a može biti i povezano i sa drugim razlozima poput vakcinacije, denticije (rast zuba), sunčanice, toplotnog udara te kod malih beba usljed pretopljavanja. Centar za termoregulaciju nalazi se u središnjem dijelu mozga, hipotalamusu. Usljed poremećaja termoregulacije, centar za termoregulaciju „podesi“ temperaturu tijela na višu od one koja je uobičajena. Normalna temperatura djeteta mjerena pod pazuhom je do 37°C, a normalna temperatura mjerena rektalno je do 37,5° C.

Pod povišenom tjelesnom temperaturom podrazumijevamo rast temperature iznad normalnih dnevnih vrijednosti rektalno (u guzi) izmjereno više od 38°C, pod pazuhom više od 37,5°C, u uhu više 38°C. Temperatura viša od 38,5°C mjerena pod pazuhom, odnosno 39°C mjerena rektalno je vrlo visoka.
Ako dijete ima povišenu tjelesnu temperaturu, potrebno mu je dati lijek za snižavanje povišene tjelesne temperature(Normalna temperatura djeteta mjerena pod pazuhom je do 37°C, a normalna temperatura mjerena rektalno je do 37,5° C.) i potom odvesti ljekaru. Primjena antipiretika značajno smanjuje nemir, razdražljivost, dugotrajan plač, nelagodu i nemiran san u djeteta, pa se njihova primjena preporuča i u cilju otklanjanja nelagode u djece s vrućicom.

Veliki broj roditelja griješi prilikom doziranja antipiretika što dovodi do toga da temperatura ne spada. Zbog toga u tabeli ispod dajemo vrijednosti za antipiretike koji se primjenjuju kod povišene tjelesne temperature kod djece. Vrijednosti za djecu aktivne supstance paracetamola iznose 10-15mg po kilogramu težine, ibuprofena 5 – 10mg po kilogamu težine.

PREZMITE TABELU DOZIRANJA SIRUPA ANTIPIRETIKE KOD DJECE

Back to Top
Proizvod je dodan u košaricu